Co jeść wiosną? Z energią w nowy sezon!

Na wiosnę często czujemy przypływ energii- budzimy się z zimowego snu i chcielibyśmy być bardziej aktywni korzystając ze sprzyjającej aury. Zmienia się też nasz sposób odżywiania się, powinniśmy więc wziąć także pod lupę to, co trafia na nasz talerz. Tym bardziej, że wiosna oznacza znacznie większą dostępność świeżych produktów sezonowych, które są zdrowe i które obfitują w witaminy i minerały potrzebne naszemu organizmowi. W sezonie też te produkty są najsmaczniejsze. Wobec tego, co jeść wiosną, aby czuć się lekko i cieszyć się zdrowiem? Jak powinna wyglądać nasza dieta na wiosnę?

Lekkostrawne produkty sezonowe- naprawdę są smaczne!

Wraz z początkiem sezonu warto zacząć wprowadzać do swojej diety akurat te produkty, które zostały świeżo wyhodowane i które obfitują w witaminy i minerały. Nowalijki, następnie truskawki, a potem całe bogactwo warzyw i owoców to cenne źródło witamin wspierających naszą odporność. Dodatkowo, są to produkty lekkostrawne i niskokaloryczne, które można przygotować na wiele sposobów zarówno w roli dań obiadowych jak i deserów.

Oprócz typowych, popularnych i często wybieranych przez nas warzyw jak marchew, szpinak, brokuły, pomidory czy papryka, warto także sięgać po sałatę czy też kiełki. Te ostatnie z powodzeniem można wyhodować sobie samemu na kuchennym parapecie już wczesną wiosną, kiedy sezon dopiero się rozpoczyna. Zawierają one w sobie wiele dobroczynnych substancji i chociaż wyglądają niepozornie- są bardzo smaczne. Mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek oraz kanapek. Znajdziemy w nich między innymi wapń, fosfor oraz cynk. Czasem nieocenionym wsparciem przy układaniu diety może się okazać pomoc dietetyka, zwłaszcza jeśli nie tylko zależy nam na zdrowym odżywianiu się, ale też kiedy chcielibyśmy osiągnąć jeszcze inny cel, którym może być chociażby redukcja wagi. Wówczas warto udać się na stronę projektzdrowie.info.

Co jeść w ramach zdrowych przekąsek?

Pomimo wielu chęci czasem pokusa sięgnięcia po przekąskę pomiędzy posiłkami może być ogromna. Z pewnością nie warto odmawiać sobie wszystkiego, możemy natomiast rozsądnie wybrać, jakiego rodzaju przekąska to będzie. Świetną podstawą lekkostrawnych deserów mogą być drobne owoce sezonowe jak truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny czy nawet agrest. Do zdrowych przekąsek można zaliczyć też bakalie. Może nie są one produktami niskokalorycznymi, ale są kopalnią wartościowych substancji, które między innymi wspierają prawidłową pracę naszego mózgu. Warto spróbować pestek dyni, ziaren słonecznika czy suszonych owoców jak śliwki czy morele.

Coś na upały- zdrowe orzeźwienie

W sezonie odpowiednia dieta to także to, co pijemy. W upalne dni powinniśmy pić minimum 2 litry dziennie i najlepiej wybierać do tego celu wodę niegazowaną. Idealnym dodatkiem do niej może być świeża mięta oraz sok z cytryny. Tymczasem, nasza dieta na wiosnę na pewno nie powinna zawierać dużej ilości słodzonych napojów, które negatywnie wpływają zarówno na nasze zdrowie jak i samopoczucie. Pamiętajmy, że to co jemy odbija się na naszej wadze, na naszym samopoczuciu, a nawet na naszej cerze.

Next post
Co jeść wiosną? Z energią w nowy sezon!